Első lépések
2016. április 21. írta: T.anyu

Első lépések

Segítség lelkes kezdő futóknak

Itt a tavasz, a nagy budapesti, népszerű futóversenyek. Az eddig kihalt patakpart megtelt kipirult arcú,
fújtató, melegítőnadrágos, nagyon túlöltözött futókkal. Nagyon szeretem őket :-). Eszembe jut sokszor,
hogy 3 évvel ezelőtt mennyire nehéz volt, mennyit tanultam azóta. Nem csak átvitt értelemben
(persze úgy a legtöbbet), hanem praktikus dolgokat. Napi szinten kapok mostanában üzeneteket vagy
személyes kérdéseket arról, hogy kezdjenek neki a lelkes, mozogni vágyók vagy hogyan ne veszítsék el
motivációjukat. Ez utóbbi a nehezebb kérdés. Láttam sok kezdő futót, akik abbahagyták, elfogyott a
kezdeti lendület, soha nem értek fel a hegy tetejére, ahol láthatták volna milyen szép a kilátás (hogy
egy futós hasonlattal éljek :-)). Vagy akár felértek, továbbmentek és a lejtő után egy újabb kaptató
magasodott előttük, amitől megijedtek, visszagurultak és már nem mentek neki újra. És persze láttam/látok olyanokat, akik előtt bármilyen hatalmas is a hegy, csak előre néznek, akár hibáznak, elesnek, de soha nem adják fel és így sok szép helyre eljutnak, ahonnan jó szétnézni.Most nem csak azokra gondolok, akik ultrákat futnak csodálatos idővel, hanem olyan futókra akik évek óta nyűvik, elsnek, felállnak, mennek, csinálják. Lehetnek Ők olyanok, akik félmaratont futottak eddig maximum, de bátran szembenéznek mindig saját hegyeikkel. 5, 10, 21, 42, 220 km teljesen mindegy. 
fb_img_1427059825469.jpg
A következőkben igyekszem összeszedni azokat a pontokat, amelyek hozzásegíthetnek ahhoz, hogy
felérjen valaki az első dombtetőre. Hogy onnan merre indul tovább, az már a saját felelőssége. Nem
szeretem így megmondani a frankót, meg nincs nálam a bölcsek köve természetesen. De tényleg
annyian kérdeztétek, hogy egyesével nem tudok már írni és ha már egyvalaki elkezd futni
rendszeresen, nekem megéri itt osztani az észt :-D.
12790872_440992696093863_6770979366241514958_n.jpg
  • Ne öltözz túl! Az öltözködés egyéni, de azért alapszabály, hogy az a jó, ha kicsit fázunk, amikor kilépünk az ajtón. Így elkerülhetjük, hogy melegünk legyen (persze 40 fokban semmiképpen sem fogunk fázni :-)).
  • Lehetőleg ne viseljünk pamutot! Technikai cuccokat egy "D" betűs áruházban elég baráti áron lehet kapni (a legalapabb póló is elég jó minőségű itt).
  • Nem árt beruházni egy jó futócipőre. Ehhez érdemes futóboltban beméretni a lábállásunkat, ennek megfelelően kell cipőt választani. A boltban segítenek. Tudom, macera, meg drága a jó cipő, de rossz futócipőben kínszenvedés lehet a futás. És ugye nem az a cél, hogy elmenjen a kedvünk az egésztől, ugye? :-) Később az ember kitapasztalja melyik márka, típus jön be legjobban és sokkal könnyebb a választás. A cipő legyen nagyobb a lábunknál 1, másfél számmal.
  • Tölts le a telefonodra valamilyen futós alkalmazást (én az Endomondo-t használtam sokáig, de sok van még – pl. Runkeeper, Nike stb.), ez segít mérni a két legalapabb dolgot: a megtett távot és az időt, ami alatt megteszed. Ezen lehet látni a fejlődést, ami rendkívül motiváló tud lenni. Amikor én elkezdtem futni 3 éve, nem volt még okostelefonom, tehát azért e nélkül van élet, de sokat segít szerintem.A futós órámat meg egyenesen imádom. Aki ezt kitalálta, Nobel-díjat érdemelne jófejségből. De úgy gondolom az elején nem érdemes még órát venni, bőven elég egy telefonos alkalmazás.
  • Tűzzünk ki célokat. Ez először lehet mondjuk 1 villanyoszlopnyi séta, 1 villanyoszlopnyi futás. Utána 1 villanyoszlopnyi séta, 2 villanyoszlopnyi futás stb. De ha van futós alkalmazásunk, ezt is használhatjuk (pl. 500 m-ekre bontva a távot). Szerintem hetente érdemes mindig kicsit változtatni, növelni először a távot, aztán a sebességet, ha már megy egyben viszonylag szép adag futás. Gondolom ez a fő cél mindenkinek.Vannak az interneten edzéstervek is. Ez is lehet motiváló, mert csinálni kell akármi van. Sokan használják ezeket. Bár úgy gondolom egy idő után nem árt egyénre szabni az edzéstervet. 
  • Ha már megy a futás, akkor érdemes elindulni versenyeken kisebb távokon, aki szeretne természetesen :-). Sokak számára ez motiváló a tömeg, a hangulat, a "csak Neki" lezárt város stb. De jó tudni, hogy vannak kisebb rendezvények,kisebb tömeggel, kedvezőbb nevezési díjakkal azoknak, akik nem bírják a sok embert pl. Mindkettőnek megvan az előnye, hátránya. A futóknál általában eljön az a pont, hogy vágynak arra, hogy kipróbálják magukat versenykörülmények között. Természetesen nem a helyezés számít, hanem az, hogy itt chip-pel mérik az időt, nem kell bíbelődni a frissítéssel és jó kis közösségi élmény nem utolsó sorban.
  • 12809799_445011712358628_15212201525549988_n.jpg
  • Kezdőként sem árt nyáron, melegben frissíteni (először elegendő vízzel). De óvakodjunk az „alibi frissítéstől”, vagyis ne lógjunk a frissítésre fogva. Na jó, néha belefér ;-). Csak magunkkal szúrunk ki.
  • Úgy gondolom, hogy heti 3 futás jó, ha megvan az elején is. Mindegy milyen rövid, mindegy mennyi séta van benne, de így beépül az ember életébe a rendszeres mozgás. Később pedig ugyanolyan szükséglet lehet belőle, mint az evés vagy az alvás. 
  • A legfontosabb talán, hogy találjuk meg a szépséget a futásban. Ez mindenkinek más lehet. A természet mindig szép. Akár egy felhő, naplemente, egy állat, az évszakok változása. Bármi lehet ez, ami minket lenyűgöz, motivál. Eljutni egy kitűzött helyre, amit szeretünk futva mindenképpen jó érzés lesz. Olyan helyeket, kis részleteket és érzéseket fogunk felfedezni, amelyeket autóból, buszról soha.
  • + 1 Akármennyire is fáj ezt beismerni, nem mindenkinek való a futás. Most nagy divat, sok előnye van (pl. a láb mindig kéznél van stb.), de van olyan, aki ha megfeszül, akkor sem megy neki. Szerintem érdemes próbálkozni, de egy idő után be kell látni, ha mégsem ez a mi utunk. Annyi más szép sport van. Persze a futás a legjobb :-)

Hajrá! Ügyesen, okosan :-)

12540872_10208837456762988_3957305964449089120_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://spiritrun.blog.hu/api/trackback/id/tr918649074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása